Page banner

Esittely

Hei! Ja tervetuloa kotisivuilleni!

Olen Sari Mäkelä, pitkäaikainen koirankasvattaja Vantaalta. Ensimmäisen koirani sain 1981 ja ensimmäinen pentueeni syntyi 1986. Pitkäaikaisin rotuni on walesinterrieri, jonka parissa kasvatustyöni alkoi. Seuraavaksi mukaan ilmaantuivat cairnterrierit. Kasvatin myös joitakin collie-pentueita, mutta elämänvaihe pienen pojan ja opiskelun kanssa johti siihen, että tämä rotu jäi. Uusimpana rotuna mukaan on tullut shetlanninlammaskoira.

Perheeseeni kuuluu mieheni Jari ja poikani Jussi, joka on jo kasvanut täysi-ikäiseksi. Kotonani on joitakin koiria, mutta määrä on rajallinen. Tällä hetkellä walesinterriereitä ja yksi sheltti. Valtaosa jalostukseen käyttämistäni koirista asuu mualla, usein koiraharrastuksesta innostuneilla ihmisillä ja osa ihan tavallisissa yhteistyökykyisissä perheissä. Tämä takaa koirille hyvän elämän ja kasvatustyölleni riittävän monipuolisen materiaalin. Ilman näitä sijoituskoteja kasvatustyöni ei olisi mahdollista!

Siviiliammatiltani olen kätilö, terveydenhoitaja ja sairaanhoitaja. Tällä hetkellä työskentelen Helsingin kaupungin palveluksessa. Koulutukseni antaa myös perspektiiviä koirien terveydellisiin asioihin. Auttaa ymmärtämään sitä mikä oikeasti on tärkeää ja mikä ei. Täydellisyyttä kun ei ole olemassa. Ei ihmisissä, eikä meille niin rakkaissa koirissakaan.

Tavoitteenani on kasvattaa "monilahjakkaita" koiria; sellaisia joilla on annettavaa rodulle jalostusyksilöinä, sellaisia joilla on mahdollista menestyä näyttelyssä, sellaisia joilla on mahdollista treenata ja kisata monenlaisissa lajeissa ja myös sellaisia jotka tuottavat ilman näitä harrasteitakin omistajilleen iloa elämään. Pyrin aina etsimään kullekin pennulle juuri sille sopivan kodin, harrastustoiveet ja luonneominaisuudet huomioiden.

Kasvatustyöni tähtäin on aina parantaa rodun ominaisuuksia monella tasolla. Jokaisen syntyvän pentueen tarkoitus on ensisijaisesti tuottaa jalostusmateriaalia jatkoon. Meillä ei synny pentueita, josta kaikki yksilöt on tarkoitus myydä lemmikeiksi. Nartulle etsitään aina paras mahdollinen kumppani koirien ominaisuudet kokonaisvaltaisesti arvioiden. Se paras mahdollinen kumppani ei useinkaan löydy omasta olohuoneestani, eivätkä nämä haetut ominaisuudet aina ole mitattavissa olevia ominaisuuksia. Astutusreissuja on tullut tehtyä moneen maahan ja jalostusmateriaalia on ostettu monesta paikasta. Ja näillä retkillä on tutustuttu moniin ihaniin, avuliaisiin, sydämensä koiraharrastukselle menettäneisiin ihmisiin!

Olen aloittanut koiraharrastukseni TOKOn parissa, jatkanut siitä näyttelykehiin, agilityyn, raunioille ja kettuluolille. Voi olla että jotain unohtui mainitakin. Tätä taustaa vasten on helppo sanoa, että minulle jalostuskoiran tärkein ominaisuus on luonne. Ei ole olemassa vain "hyvää" ja "huonoa" luonnetta. Luonne on uskomattoman monivivahteinen paketti erilaisia ominaisuuksia, kullakin rodulla ja kullakin yksilöllä omanlaisensa. Ja näiden ominaisuuksien yhdisteleminen on oma taiteenlajinsa. Kun vielä huomioidaan terveydelliset seikat ja rodunomainen, liioittelematon ulkonäkö sekä terve rakenne, onkin kasvatustyöstä muodostunut hyvin monimutkainen kudelma.

Toivottavasti sait ajatuksistani jonkinlaisen kuvan siitä, mitä koiraharrastukselta voi odottaa ja minkälaisia periaatteita kasvattajana yritän noudattaa.

Sari


About me

Welcome to my website!

My name is Sari Mäkelä and I am a longtime hobby breeder who lives in Vantaa, in southern Finland, with her family. My first dog arrived in 1981 and I bred my first litter of Welsh Terriers in 1986. I also breed Cairn Terriers and have started out with Shetland Sheepdogs. I bred some litters of Rough Collies during the 1990's.

I have some dogs living with me, they all live in our home as a part of my family. At the moment we have some Welsh Terriers and one Sheltie. Most of the dogs in my breeding program live elsewhere, often with people involved in various dog sports, but some as pets with ordinary co-operative families. This allows for a good life for each dog without me having to give up promising breeding material due to lack of time and space.

My goal as a breeder is always to better the breed on many levels. The main purpose of each litter is to produce new breeding material for my breeding program. I look for the best possible mates for each of my females, taking into account all the prospective parents' different qualities and how they complement each other. I have travelled to many different countries to use males and to import dogs, and have gotten to know wonderful, hospitable people who have lost their hearts to dogs and dog sports!

Regardless of the breed, I aim to produce individuals who have valuable qualities to pass on to future generations, but who also have potential for activities such as showing, agility and other dog sports, and who make for wonderful family pets. To achieve this goal I look for dogs with the correct breed type, a sound structure and most of all, a suitable temperament. All this paired with health factors and other breed specific problems that need to be taken into consideration makes breeding a complicated process.

Sari

My son Jussi with Welshies Voitto, Roope, Rosi & Ruttu in 2001


Sari Mäkelä, Vantaa, Finland | vicway.kennel at gmail.com | +358 40 558 8800 (iltaisin tai viikonloppuisin)